Koós János
1937-2019

 

 

 

Kb. 1 hónapja beszéltem utoljára a Janival, az idei árakat egyeztettük...


Jókedvű volt, ám egy kicsit köszörült a hangja, de nem panaszkodott semmire... Jófej volt és mindig a bohém arcát mutatta a világ felé. Korrekt volt, és profi: nem mondott le fellépést, nem nyavalygott, hogy beteg, nem keresett kifogásokat, sosem késett el fellépésről, inkább már előtte egy órával ott volt a helyszínen, s ha netán előfordult valamilyen technikai hiba, nem bántott sose senkit, csak Murphyt vagy a technika ördögét emlegette, s tisztelettudón kért, sosem követelt.

 

Nagyon tudott bánni a közönséggel, a szervezőkkel, a technikai stábbal, mindig alkalmazkodott a helyszíni adottságokhoz és lehetőségekhez. Nem voltak sztárallűrjei. Mindig úriember volt, és közben folyamatosan dőlt belőle a spontán humor, miközben csinálta a grimaszokat! :) Színész-parodista is volt, nemcsak táncdalénekes. :)


Legnagyobb slágerei: Kislány a zongoránál, Micsoda nagyszerű dolog, Sír a telefon, A szívem egy vándorcigány, Nem vagyok teljesen őrült, Mondjátok meg Máriának, és a Macskaduett Hofival...

Sok-sok éven keresztül együtt lépett fel állandó kísérőzenészeivel, Havasy Viktor zongorista-zeneszerzővel és Bánky Péter dobossal, a nagy mókamesterrel.

 

Ahogy velük, úgy most már Hofi Gézával, Payer Öcsivel, Aradszky Lacival is együtt szerepelnek az égi közönség előtt, éneklik a ma már örökzöldnek számító legnagyobb magyar slágereket, valamint Lacival együtt szurkolnak a Fradinak Odaföntről.

 

Jani! Hiányozni fogsz a közönségnek, mindannyiunknak, ám dalaid tovább éltetnek! Köszönök, köszönünk mindent! :)

 

Isten Veled, Jani, nyugodjál békében!

 

Elment az első magyar aranylemezes Előadó!


Laci halála előtt, aznap délután a budapesti zenei kiállításon, a Music Expo-n Kaszás Péterrel és kedves Feleségével beszélgettünk kb. fél órát, és ebből kb. 20 percet a Laciról, hiszen szeptember 20-án betöltötte már a 82. évét, és a mai napig aktívan járt fellépni, hívták Kárpát-medence-szerte, szerették a dalait, a fiatalosságát. Tavaly a 81. szülinapja alkalmából felhívtam, aminek őszintén örült, és beszélgettünk sok mindenről. Mint magam is már évtizedeket a háta mögött tudó zenész és műsorszervező, megkérdeztem Tőle, hogy ennyi idősen gondolkodott-e már azon, hogy meddig lehet, szabad vagy tudja csinálni ezt az aktív zenei életet, amikor rendszerességgel heti akár több fellépése is van, s ezt hogyan lehet bírni, hiszen az egész országot járja...?


Nagyon gyorsan jött a válasz: "István! Megelőztelek a kérdéseddel, mert naná, hogy az embernek eszébe jut ez, amit egy mondattal össze is tudok foglalni: Addig élek, amíg zenélek, addig zenélek, amíg élek! Szóltam is a Kaszás Peti barátomnak, hogy írjon egy dalt emiatt nekem, amit a születésnapomra meg is kaptam ajándékba, és már éneklem is a fellépéseken! A közönség ezt a dalomat is nagyon jól fogadta...! Szenzációs dal lett!"


Ugyanúgy örült ennek az új dalnak, mint amelyiknek annak idején az egész ország, hiszen az első magyar aranylemezt (100.000 db eladott kislemez!!!) és a mai mércével felfoghatatlan népszerűséget az Isten véled édes Piroskám című dalával érte el, mellyel 54 évig, a haláláig a zenei pályán tudott maradni. Ez ritka nagy dolog, hiszen ennyi időn át egyenletes teljesítményt nyújtani, mindvégig topon lenni a divatok és a világ folyamatos változásai, s az óhatatlan hullámvölgyek közepette is óriási életpálya!


Laci a kora ellenére fiatalos volt, tornázott, szobabicilkizett, jó kondiban tartotta magát, s emiatt is a közönség előtt bármikor - szó szerint - földig meghajolt. Szokott ugratni, mondta, ha tudom, csináljam utána. :) Nagyon értette a közönség nyelvét, tudta és érezte, hogy esetlegesen mikor kell változtatni a számok sorrendjén műsor közben. Folyamatosan lépett a korral, így a legmodernebb technikákat alkalmazta - pl. fülmonitor, okostelefon, internet, facebook, vagy pl. az az akkor még műszaki újdonságnak számító és nagy örömmel fogadott tablet, amit szülinapi ajándékba kapott szeretteitől pár éve.


A fellépéseken mindig kért, sose követelt, könnyen megtalálta a megfelelő hangnemet a legkülönbözőbb helyszíneken és körülmények között is. Ezen tulajdonságai, továbbá korrektsége, a közönség iránti alázata és közvetlensége is biztosan hozzájárultak ahhoz, hogy az egykori töltőtolljavító srácból lehetett az ország egyik legkedveltebb táncdalénekese, s hogy ennyi időn át megmaradhatott a népszerűsége és hitelessége is! Egyik zenész kolléga úgy fogalmazott: egy igazi ikon volt!

Megdöbbenten és a legnagyobb tisztelet hangján búcsúzom Tőled, Aradszky Laci!
Szeretteidnek, pályatársaidnak, rajongóidnak békét, nyugalmat kívánok!

Nyugodj békében! Isten Veled!


Aradszky László 1935-2017


aradszky1


2016. február 9.

 

512752 357339133 big

 

Szomorú hírt kaptunk.
A gyász és a meghatottság járta át a szívünket, amikor megtudtuk halálának hírét.


Elveszítettünk egy kiváló művészt és embert. Dalos ajka örökre elnémult. Gyönyörű hangján mély érzéssel előadott nótái itt maradtak nekünk, bármikor felidézhetjük alakját. Hungarikumunk pótolhatatlan vesztesége Ő.

A magyarnóta műfaja emlékét kegyelettel őrzi.

 

1939-2016
SZENTENDREI KLÁRA művésznő a Nemzet Magyarnóta Énekese 77 éves korában hunyt el.

 

„Pécsett született. Az 1950-es évek végétől Miskolcon, Pikler Zsuzsanna tanárnőnél, magánúton kezdett énekelni. Operaénekesnő szeretett volna lenni, de közben férjhez ment, és elsősorban családja javaslatára, 1964-ben meghallgatásra jelentkezett a rádió tánczenei stúdiójában. Hangját jónak találták, de nem túlságosan biztatták azzal, hogy ebben a műfajban sikere lesz, ezért a nótaéneklésre tért át. Kezdetben Kiss Angyal Ernőnél és Szalay Lászlónál korrepetált, majd az OSZK stúdióban folytatta tanulmányait. 1968-ban sikeres próbát énekelt a rádióban, és a következő évben készültek első nótafelvételei. 1972-ben tagja volt a müncheni olimpián szereplő művészdelegációnak. Első hanglemezfelvételei 1974-ben készültek, és ebben az évben Kanadában vengédszerepelt. Korábban Ausztriában, Jugoszláviában és a Szovjetunióban járt. 1982-ben Szalai Antal népi zenekarának kíséretével 9 hangversenyt adott Londonban. Rendszeresen szerepel a televízióban is. 1980-ban készült portréfilmjében magyar nótákat és operettrészleteket énekelt. A következő évben nívódíjat kapott a rádiótól. Az 1981-ben megjelent „Szerelemből sosem elég” c. nagylemezen Pere Jánossal osztozik, az 1985-ben készült „Gyere haza, kincsem” c. nagylemeze kizárólag az ő nótafelvételeit tartalmazza.”


Szentendrei Klára az ország egyik legelismertebb a Magyar Rádió Nívó- díjas magyarnóta énekese, számos állami kitüntetés birtokosa. A művésznő 2008-ban ünnepelte pályafutásának negyvenedik évfordulóját. Sodró hangulatú nótaműsorai mindenkit magával ragadtak

2004 Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Köztársasági Érdemrend fokozatának tulajdonosa lett.

2012-ben Egerben a nemzetközi nótás találkozón első ízben koronázták meg a Magyar Nóta Császárát és Császárnőjét ekkor Szentendrei Klára
a magyarnóta örökség elhivatott ápolásában, terjesztésében végzett elhivatott munkájáért, a tehetséggondozás terén tett erőfeszítéseiért, valamint a több évtizedes kimagasló előadóművészi életpálya elismeréseként, elsőként vehette át a kitüntető elismerést. a Nemzet Magyar Nóta Énekese kitüntető címet is.

Fájó szívvel búcsúzunk Szentendrei Klárától a Nemzet Magyarnóta énekesétól, de szívünkben nem hal meg, mert emléke örökké él.

Köszönjük az elmúlt több mint 2 évtized korrekt együttműködését, a sok sikeres fellépést!
Dalaiban él tovább velünk. Nyugodjék békében!

 

Megdöbbenten csatlakozunk a gyászolókhoz!

Hajdu Sándor 1939 - 2013

Életének 75. évében elment közülünk Hajdu Sándor zenész, zeneszerző, az Iskolatáska című örökzöld magyar sláger szerzője, a Bergendy együttes alapító tagja, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egykori, egyik legkiválóbb zenei igazgatója, a zalaegerszegi Happy Singers énekegyüttes zenei vezetője, énekese, zongoristája, több hangszer kiváló megszólaltatója, karnagy és zenei polihisztor...


Sanyit annyira érdekelte az akkoriban új hangzású, elektromos zene is, hogy ennek megértéséhez és műveléséhez elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karát is...


Azt mondják Róla a Hozzá közelálló muzsikusok, hogy egy zenei zseni volt!


Munkái, dalai, zenés darabjai, embersége, nagy zenei és műszaki tudása, műveltsége és felkészültsége örökre bevésődnek a közönség, az egerszegi, a kanizsai és a magyar emberek, zenészek emlékezetébe!


Sanyi, hiányozni fogsz nekünk!

Isten Veled! 

hajdusanyi

Elment Komár Laci!

Régi szakmai és emberi kapcsolatban voltunk, személyesen 87-ben találkoztunk először. Mindig a laza, bohém arcát mutatta, valószínűleg az is volt! Néha meglepően, tök őszintén mesélt, panaszkodott, mondott el olyan történeteket a sztárvilágról, amik mellbe vágtak még engem is, pedig nem velem történtek meg.


Bővebben...

 

Életének 70. évében súlyos betegséget követően, 2011. március 31-én elhunyt Payer András énekes, zeneszerző, a magyar könnyűzenei élet meghatározó alakja - tudatta a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete az MTI-vel csütörtökön.



 


 

Közlésük szerint Payer Andrást súlyos betegség után, csütörtök hajnalban érte a halál. Temetéséről később intézkednek. Payer András 1941. július 31-én született Budapesten. 1961-től meghatározója a magyar könnyűzenei életnek, úgyis, mint szerző és úgyis, mint előadó. Jóformán az egész magyar élvonal énekelte, illetve énekli dalait. Számtalan dalát vitte sikerre Németh Lehel, Záray Márta, Vámosi János, Kovács Erzsi, Koós János, Toldy Mária, Sárosi Kati, Zalatnay Cini, Aradszky László, Magay Klementina, kezdeti korszakában Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Korda György, Katona Klári, Németh József, Mikes Éva, Komár László. Sőt, Hofi Géza első sikeres nagylemezének jelentős részét is ő írta. Az együttesek közül az 1960-as és 1970-es években az Omega, az Illés, a Bergendy együttes, valamint a Magyar Rádió Big Bandje is műsorán tartotta a Payer-dalokat, akárcsak később a fiatalabb generáció együttesei (Cotton Club Singers, Republic). Legnépszerűbb szerzeményei: Ó, egy Alfa Romeo, Annyi arc ismerős, Találkozás, Gedeon bácsi, Könnyek nélkül, Felmegyek hozzád, Még egyszer, Almát eszem, Nincsen olyan ember, Isten veled szomorúság, Nem születtem grófnak. Más szerzőtől ő vitte sikerre a Minden jót, Mónika! című számot.

Az annyi arc ismerős című életműkiadványa 45 esztendő dalterméséből mintegy 90 felvételét tartalmazza. Számos színdarabhoz írt zenét, valamint a legkitűnőbb magyar dzsessz-rock zenészekkel kortárs mai magyar költők verseit is megzenésítette. Payer András 1991-től Zsámbékon élt, ahol vállalkozásba kezdett. Halála előtt is fellépett, régi slágerei ma is sikert aratnak. 1999-ben megkapta az eMeRTon életműdíjat, 2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

Öcsivel több, mint 20 éve ismerkedtünk meg.

Ő, mint a Közönség örökifjú Payer Öcsije, a kiváló énekes és nagy slágerek szerzője, s én, mint egy lelkes fiatal, a pályája elején tevékenykedő zenész, és mint zöldfülű műsorszervező találkoztunk először. Emlékszem, egy vállalati rendezvény volt, és arra is, hogy Öcsi és zenésztársai milyen közvetlenséggel érkeztek; kértek, és egyáltalán nem követeltek. Mi meg persze, hogy mindent szívesen a rendelkezésükre bocsátottunk, amire szükségük volt. Csillogott a Shure 565SD Öcsi kezében, és csillogott a hangja is, villant a nyaklánc a mellén a mélyen kigombolt ingből. Azt a mértéktartó, elegáns lazaságot mindig irigyeltük Tőle, amivel mindenféle görcs nélkül képes volt a nehezebb helyzeteket is könnyedén áthidalni. Az elmúlt évek alatt számtalan fellépés kapcsán tudtunk zenei, közéleti és emberi vonatkozású gondolatokat cserélni. Nagyon sokat tanultam Tőle. Alázatból, emberségből, rugalmasságból mindig a legjobb formáját hozta.

Legutoljára néhány hete beszéltünk telefonon, azt követően, hogy Havasy Viktor temetésén Ő még nekrológot mondott, s ekkor hosszasan kitárgyaltuk az utóbbi idők zenei történéseit. Egy szóval sem panaszkodott, hogy beteg lenne, vagy bármi problémája lett volna, bár a hírekből tudni lehetett, hogy vannak egészségügyi gondjai. Amikor szóba kerültek a mai, fiatal sztárok, megjegyezte, hogy még sok van előttük, mögötte pedig 50 év zenei munkássága és mai napig álló, jó hírnév. Megbeszéltük, hogy ezen a pályán nehéz ennyi időt eltölteni tisztességben és becsületben, bukások nélkül. Kérdeztem Tőle viccből, hogy gyerekszínészként kezdett-e, mert nem értem, miként jön össze ez az 50 év? Akkor árulta el, hogy a nyáron lesz 70 éves, csak el ne mondjam senkinek! Azt gondoltam, hogy talán 60 éves lehet, mert maximum annyinak nézett ki, vagy még annyinak sem. Sportos, sármos, férfias volt világéletében.

Azt mondta, készül a nyári, 50 éves jubileumi bulijára, ahova szeretettel meghívja majd a pályatársait, segítőit, zenész barátait, a zenész- és showszakmából a hozzá közelállókat, és mindenképpen szeretné meghívni Tabányi Misi bácsit is, aki jelenleg Magyarországon az egyik legidősebb élő zenészlegenda. Miután megkérdezte, hogy hány éves vagyok éppen, csak annyit mondott viccesen: "Ez a legszebb férfikor: Pont annyi idős vagy, hogy már tudsz mindent, és még tudsz mindent!"

Öcsi büszkén vállalta zalai kötődését (mivel édesapja zalai volt), és azt szokta mondani ízes, zalai tájszólással:

„Én itthunn vagyok, mer én kesztheli gyerek vagyok!”

Öcsi!

Sok-sok gondolat kavarog a fejemben Veled kapcsolatban! Pl. az, hogy milyen büszke voltál kislányodra, hogy milyen szeretettel beszéltél Zsámbékról, arról a családias környezetről, ahol igazán otthon érezted Magadat…

Nehéz felfogni, hogy nem vagy köztünk többé!
Örökké fiatal maradsz, dalaidban tovább élsz velünk, és a minket követő generációkban is!
Békét és nyugalmat kívánok Neked és Szeretteidnek!
 
Öcsi! Isten Veled!
 
Vörös István

Meghalt Terence Jet Harris, a Shadows alapító-basszusgitárosa



Az angliai winchesteri otthonában, a torokrákkal folytatott 2 éves küzdelem után, 2011. március 18-án, 71 éves korában, elhunyt Jet Harris, a Shadows eredeti basszusgitárosa, motorja, és az elektromos basszusgitár egyik úttörője. Jetnek még az alapiskolában nevezték el, mert különlegesen gyors futó volt, s ezzel a becenévvel is vált ismertté.

Jet Harris 1958-ban ismerkedett meg Cliff Richard-dal, kinek Drifters nevű zenekarába szállt be 1959-ben, s rövidesen, Harris javaslatára, The Shadowsra változtatták a nevüket. Legismertebb slágereik: Apache; Guitar Tango; Wonderful Land. Harris 1962-ig volt a zenekarban, mert alkoholproblémái miatt kezelhetetlenné vált, mely felesége és Cliff közti viszonyból fakadt.

1963-ban összeálltak zenélni az egykori Shadows-os Tony Meehannel, Diamond című daluk egyből a brit slágerlisták csúcsaira jutott.

Harris 1967-ig néhány saját slágerrel még kacérkodott a zenéléssel (pl. Besame Mucho feld.), de ismert szeszélyessége miatt már nem akartak vele zenélni.

Ezután több munkakört töltött be: pl. volt kubikus, portás és jegyellenőr is. Egy súlyos autóbaleset szinte derékba törte karrierjét. Amint zenei sikerei elhalványultak, Harris profi fotós lett.

A 80-as években ismét belefogott a zenélésbe. A Rapiers zenekarral csak Shadows-dalokat játszottak, mellette adott ki szólólemezeket is, a legutolsót, a The Journey-t, 2007-ben.

Az Egyesült Királyságban az 5. legrangosabb díjat adta neki 2010-ben II. Erzsébet a zene szolgálatáért, mellyel a Brit Birodalmi Érdemrend tagja lett.


Meghalt 58 éves korában Gary Moore, a világhírű ír gitáros-énekes, akit pihenését töltve 2011. február 6-án egy spanyolországi luxusszállodában találtak holtan.

Az ír gitáros-énekes-dalszerző 1974-től játszott a Thin Lizzyben, mely zenekar tette világszerte ismerté, később sikeres, legendás szólókarriert futott be. Kezdetben muzsikált a (nem az amerikai) Skid Row-ban, játszott a Colosseum II-ban. A saját alapítású BBM projektet a Cream két, szintén legendás tagjával, Ginger Baker-rel és Jack Bruce-szal alkották. A gitáron kívül kiválóan kezelte a basszusgitárt és a billentyűs hangszereket is. Utolsó lemezét Bad For You Baby címmel adta ki 2008-ban. 2009-ben, a lemez turnéja keretében Budapesten is fellépett.