Elment az első magyar aranylemezes Előadó!


Laci halála előtt, aznap délután a budapesti zenei kiállításon, a Music Expo-n Kaszás Péterrel és kedves Feleségével beszélgettünk kb. fél órát, és ebből kb. 20 percet a Laciról, hiszen szeptember 20-án betöltötte már a 82. évét, és a mai napig aktívan járt fellépni, hívták Kárpát-medence-szerte, szerették a dalait, a fiatalosságát. Tavaly a 81. szülinapja alkalmából felhívtam, aminek őszintén örült, és beszélgettünk sok mindenről. Mint magam is már évtizedeket a háta mögött tudó zenész és műsorszervező, megkérdeztem Tőle, hogy ennyi idősen gondolkodott-e már azon, hogy meddig lehet, szabad vagy tudja csinálni ezt az aktív zenei életet, amikor rendszerességgel heti akár több fellépése is van, s ezt hogyan lehet bírni, hiszen az egész országot járja...?


Nagyon gyorsan jött a válasz: "István! Megelőztelek a kérdéseddel, mert naná, hogy az embernek eszébe jut ez, amit egy mondattal össze is tudok foglalni: Addig élek, amíg zenélek, addig zenélek, amíg élek! Szóltam is a Kaszás Peti barátomnak, hogy írjon egy dalt emiatt nekem, amit a születésnapomra meg is kaptam ajándékba, és már éneklem is a fellépéseken! A közönség ezt a dalomat is nagyon jól fogadta...! Szenzációs dal lett!"


Ugyanúgy örült ennek az új dalnak, mint amelyiknek annak idején az egész ország, hiszen az első magyar aranylemezt (100.000 db eladott kislemez!!!) és a mai mércével felfoghatatlan népszerűséget az Isten véled édes Piroskám című dalával érte el, mellyel 54 évig, a haláláig a zenei pályán tudott maradni. Ez ritka nagy dolog, hiszen ennyi időn át egyenletes teljesítményt nyújtani, mindvégig topon lenni a divatok és a világ folyamatos változásai, s az óhatatlan hullámvölgyek közepette is óriási életpálya!


Laci a kora ellenére fiatalos volt, tornázott, szobabicilkizett, jó kondiban tartotta magát, s emiatt is a közönség előtt bármikor - szó szerint - földig meghajolt. Szokott ugratni, mondta, ha tudom, csináljam utána. :) Nagyon értette a közönség nyelvét, tudta és érezte, hogy esetlegesen mikor kell változtatni a számok sorrendjén műsor közben. Folyamatosan lépett a korral, így a legmodernebb technikákat alkalmazta - pl. fülmonitor, okostelefon, internet, facebook, vagy pl. az az akkor még műszaki újdonságnak számító és nagy örömmel fogadott tablet, amit szülinapi ajándékba kapott szeretteitől pár éve.


A fellépéseken mindig kért, sose követelt, könnyen megtalálta a megfelelő hangnemet a legkülönbözőbb helyszíneken és körülmények között is. Ezen tulajdonságai, továbbá korrektsége, a közönség iránti alázata és közvetlensége is biztosan hozzájárultak ahhoz, hogy az egykori töltőtolljavító srácból lehetett az ország egyik legkedveltebb táncdalénekese, s hogy ennyi időn át megmaradhatott a népszerűsége és hitelessége is! Egyik zenész kolléga úgy fogalmazott: egy igazi ikon volt!

Megdöbbenten és a legnagyobb tisztelet hangján búcsúzom Tőled, Aradszky Laci!
Szeretteidnek, pályatársaidnak, rajongóidnak békét, nyugalmat kívánok!

Nyugodj békében! Isten Veled!


Aradszky László 1935-2017


aradszky1