Meghalt Terence Jet Harris, a Shadows alapító-basszusgitárosa



Az angliai winchesteri otthonában, a torokrákkal folytatott 2 éves küzdelem után, 2011. március 18-án, 71 éves korában, elhunyt Jet Harris, a Shadows eredeti basszusgitárosa, motorja, és az elektromos basszusgitár egyik úttörője. Jetnek még az alapiskolában nevezték el, mert különlegesen gyors futó volt, s ezzel a becenévvel is vált ismertté.

Jet Harris 1958-ban ismerkedett meg Cliff Richard-dal, kinek Drifters nevű zenekarába szállt be 1959-ben, s rövidesen, Harris javaslatára, The Shadowsra változtatták a nevüket. Legismertebb slágereik: Apache; Guitar Tango; Wonderful Land. Harris 1962-ig volt a zenekarban, mert alkoholproblémái miatt kezelhetetlenné vált, mely felesége és Cliff közti viszonyból fakadt.

1963-ban összeálltak zenélni az egykori Shadows-os Tony Meehannel, Diamond című daluk egyből a brit slágerlisták csúcsaira jutott.

Harris 1967-ig néhány saját slágerrel még kacérkodott a zenéléssel (pl. Besame Mucho feld.), de ismert szeszélyessége miatt már nem akartak vele zenélni.

Ezután több munkakört töltött be: pl. volt kubikus, portás és jegyellenőr is. Egy súlyos autóbaleset szinte derékba törte karrierjét. Amint zenei sikerei elhalványultak, Harris profi fotós lett.

A 80-as években ismét belefogott a zenélésbe. A Rapiers zenekarral csak Shadows-dalokat játszottak, mellette adott ki szólólemezeket is, a legutolsót, a The Journey-t, 2007-ben.

Az Egyesült Királyságban az 5. legrangosabb díjat adta neki 2010-ben II. Erzsébet a zene szolgálatáért, mellyel a Brit Birodalmi Érdemrend tagja lett.